Sănătate

Vaccin Made in Romania? Țara noastră ar putea fabrica vaccinuri anti COVID

Un număr de 9 companii si 2 institute reprezintă România în cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru creșterea producției de vaccinuri anti COVID-19.

Informațiile au fost comunicate de către premierul Florin Citu pe pagina sa de Facebook.

Companiile românești participă la procesele de selecție pentru implementarea a 4 faze strategice: producție de vaccin, îmbuteliere, finisare, distribuire și consumabile.

Pentru producția nanoparticulelor lipidice solide (folosite in vaccinurile ARNm – Pfizer- BioNtech si Moderna ca vehicul de livrare), Romania este prezenta cu 11 participanti in procesul de selectie si stam, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezenta doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 si Slovenia cu 1. Acest lucru confirma ca suntem in proces de selectie pentru partea de PRODUCTIE. Una dintre companii va fi evaluata de grupul operativ al Comisiei Europene pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor impotriva COVID-19. Reasezam Romania pe drumul cel bun si reparam catastrofele facute in timpul guvernarii PSD, cand institutul Cantacuzino a fost desfiintat si ingropat, iar compresoarele de racire din sala de pregatire au fost vandute efectiv la fier vechi„, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Pe portile Insitutului Cantacuzino n-au mai iesit de aproape 20 de ani serurile care l-au facut celebru. Vaccinul gripal este creat, dar nu este autorizat, si nu se poate vinde in farmacii. Totodată, polidinul si serul impotriva tetanosului sunt in lucru, insa nu vor fi gata in acest an.

Lasă un comentariu