Sănătate

Un nou medicament administrat bolnavilor de COVID-19, la Spitalul Victor Babeș Timișoara. Dr. Maria Cerbu: „Inflamația pulmonară a scăzut semnificativ și durata de spitalizare s-a redus”

Medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timiș folosesc un nou medicament în lupta împotriva coronavirusului. Conform acestora, organismul elimină mai repede virusul, durata de spitalizare fiind redusă semnificativ.

Antiviralul administrat de medici se numește Favipiravir și a fost folosit, până de curând, la tratarea formelor severe de gripă, dar și împotriva unor virusuri care pot declanșa infecții mortale. Medicamentul se afla de două luni în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătății.

Favipiravir a fost folosit în tratarea unor pacienți cu cazuri medii de COVID-19. Conform celor declarate de oficialii spitalului, s-a observat că la 24-48 de ore de la administrarea lui, o parte din simptome au fost reduse semnificativ, iar virusul a fost eliminat mai repede din organism.

Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamația pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului și testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obișnuit”, a declarat dr. Maria Cerbu, medic primar din cadrul Spitalului Victor Babeș.

Tratamentul poate fi administrat doar în spital, din cauza riscului unor reacții adverse. De asemenea, medicii punctează că pentru administrarea eficientă a medicamentului, este nevoie de supraveghere medicală.

Sunt 16 comprimate de înghițit, opt dimineața, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament, se iau trei dimineața și trei seara, și atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate și să îi spui: înghițiți-le dumneavoastră! Trebuie să stai de vorbă cu pacientul și să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament”, a explicat dr. Maria Cerbu.

dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș Timișoara

Peste 700.000 de tablete vor fi importate în România, urmând să fie distribuite în spitalele COVID-19 din țară.

Lasă un comentariu