Administrație

Timișoara are city manager. Matei Creiveanu este noul administrator public al orașului

Matei Creiveanu este noul city manager al Timișoarei. De profesie economist, acesta vine din sectorul privat. Timp de mai mulți ani a fost director regional al unei bănci austriece.

La trei luni de la lansarea concursului pentru funcția de city manager al Timișoarei, Matei Creiveanu a fost ales, din peste 300 de candidați, să ocupe această funcție.

„Am avut peste 300 de persoane care au aplicat pentru această funcție. Din 2014, Matei Creiveanu a fost directorul reprezentanței în România la banca de dezvoltare a landului Niederoterreich din Austria, una dintre cele mai importante bănci (…) L-am ales pe Matei pentru că experiență dublă: timp de 18 ani a lucrat în privat, în bănci, dar are o solidă experiență de colaborare cu administrația publică în Europa Centrală Răsăriteană, inclusiv în România. A inițiat și structurat finanțări municipale de peste 200 milioane de euro pentru municipii din România precum Oradea, Brașov, Iași, Craiova și a asistat orașele în utilizarea finanțărilor nerambursabile din partea Uniunii Europene, pentru investiții locale de anvergură, precum Parcul Industrial Oradea.

Va avea trei obiective principale: sa reducă cheltuielile orașului, să crească veniturile și să valorifice patrimoniul nostru și să crească calitatea serviciilor publice.O să primească și drept de semnătură. O să îii deleg semnătura mea de ordonator de credit, deci toate facturile orașului vor trece prin mână lui Matei. A primit și aviz de la BNR, atunci când a fost verificat că este om de încredere”, a declarat Dominic Fritz.

Noul administrator public al orașului are 42 de ani și este din București. Cu o experiență de 18 ani în sectorul privat, din 2014 a fost director regional al unei băncii HYPO NOE Landesbank für Niederösterreich und Wien AG, una dintre cele mai importante din Austria.

„Nu ne facem iluzii, știm că va fi greu, știm că lucrăm cu un sistem greu. Cu o echipă sudată și profesionistă vom trece peste probleme. Cred că sunt șanse mari, cunoscând echipa care administrează acum Timișoara, ca tot de la Timișoara să plece un nou mod de a face administrație publică, în care demersurile sunt centrate pe cetățean și mai puțin pe funcționarul public. Este clar că aici există o dorință autentică de reformă.

Vin peste noi un uriaș „bulgăre” de cheltuieli angajate și neplătite. Timișoara a avut anul trecut un buget supraevaluat masiv și principalul scop este să rezolvăm aceste cheltuieli. O altă prioritate este întocmirea bugetului local pe 2021, iar principiile din acest an se vor continua și în următorii ani. E foarte important să rebalansăm bugetul de pe partea de cheltuieli care nu aduc un plus în comunitate către partea de investiții (..) Este o echipă remarcabilă aici, pe care multe multinaționale și-ar dori-o. Nu am fost director de bancă, am fost șeful reprezentanței în România din Austria.

Primăria Timișoara trebuie să se întoarcă la misiunea ei de bază: fără proiecte scumpe și inutile, dar cu servicii publice de calitate. Peste tot în centrul și sud-estul Europei, diferența dintre bunăstare și subdezvoltare, dintre povești de succes și eșecuri răsunătoare nu constă în bani

De la Praga la Sofia, orașele au acces la finanțări rambursabile și nerambursabile aproape nelimitate. Diferența o face, de fiecare dată, calitatea oamenilor care lucrează în administrația publică și, mai ales, calitatea liderilor din sectorul public. Nu am întâlnit niciodată un proiect public de investiții care să eșueze din lipsă de bani. Am întâlnit însă suficiente investiții, finanțate și din fonduri europene, care s-au transform în veritabili „elefanți albi”, zeci de milioane fiind cheltuite fără a obține vreun efect pentru creșterea calaității vieții cetățenilor. Acolo unde orașe bogate eșuau din motive de incompetență și corupție, orașe mici sau periferice reușeau datorită specialiștilor bine pregătiți și etici”, a declarat Matei Creiveanu, noul city manager al Timișoarei.

Lasă un comentariu