Actualitate

Spăgi în valoare de mii de euro, luate de un șef de la „Protecția Copilului”. Acesta a fost reținut de procurorii DNA

Un șef de serviciu din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC Timiș) a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru eliberarea unor certificate de handicap. Acesta a fost reținut de către anchetatorii DNA, urmând să fie cerută propunerea de arestare preventivă.

Laszlo Andras Lihor – Laza, șeful Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din structura DGASPC Timiș, ar fi încasat, sub formă de mită, între 2000 – 5000 de euro de persoană, pentru soluționarea mai multor dosare, în ultimii cinci ani. Astfel, șeful de serviciu rezolva formalitățile necesare pentru încadrarea persoanelor în grad de handicap, cu ajutorul unor documente false, deși respectiivii nu erau îndreptățiți să beneficieze de aceste drepturi.

În perioada 2015-2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P Timiș, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.
Pe parcursul investigației au fost identificate până în acest moment aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2000-5000 de euro de persoană, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obținerea indemnizației de încadrare în grad de handicap
” se arată în comunicatul DNA.

Acesta a fost prins în flagrant de procurorii DNA. Luna trecută, Laszlo Lihor a primit suma de 1.600 de euro și produse alimentare de la un intermediar, fiind doar o parte din totalul pe care șeful DGASPC a solicitat-o pentru rezolvarea formalităților în scopul încadrării a două persoane sub grad de handicap. Peste o lună, acesta a mai încasat 2000 de euro și 1900 de lei în același scop, însă persoana care urma să fie încadrată provenea dintr-un alt județ.

Concret, la data de 04 octombrie 2020, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totală de 1600 de euro și produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap pentru două persoane.
La data de 08 noiembrie 2020 suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras a primit în scopul anterior menționat, printr-un alt intermediar, sumele de 2000 de euro și 1900 lei, pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt județ, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
De asemenea, la data de 08.11.2020 s-au efectuat două activități de constatare a infracțiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras au primit sume de bani și documente pentru a le remite susnumitului
” au mai transmis reprezentanții DNA.

Procurorii DNA mai precizează că persoane din alte județe (Caraș-Severin, Hunedoara sau Bistrița Năsăud) și-au stabilit domiciliul provizoriu la Timișoara pentru obținerea, în mod ilegal, a documentelor necesare pentru încadrarea în grad de handicap.

Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în jud. Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat (ex. din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud).
Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an.
De asemenea, a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă) persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud) documentația necesară și pentru obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul SARS-CoV2-(COVID 19)
”, explică procurorii DNA.

Laszlo Lihor – Laza a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat magistraților de la Tribunalul Timiș cu propunerea de arestare preventivă.

Lasă un comentariu