Cultură

Se pregătește transformarea Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural

A fost depusă o singură ofertă depusă la licitația primăriei pentru refuncționalizarea Turnului de Apă din cartierul Iosefin. Este vorba despre o asociere formată din patru firme care provin din județe diferite. Una dintre ele are sediul central în Italia. Centrul cultural din turnul de apă va fi gata în doi ani și jumătate.

Primăria Timișoara a lansat în luna iulie licitația pentru refacerea Turnului de Apă de pe str. Barițiu din Iosefin. Acesta va fi transformat într-un centru cultural, cu lift panoramic și terasă belvedere. Majoritatea banilor vin prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura, contractul fiind semnat încă din septembrie 2020. De proiect se ocupă primăria și Asociația Prin Banat.

Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ si grupuri sanitare), care împreună să constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spatiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină”, se arată în documentație.

Turnul de Apă din Iosefin se va  transforma complet, va avea scări interioare noi, tâmplărie exterioară nouă, vor fi curățate finisajele existente, cărămida aparentă/beton și va avea finisaje interioare noi. În interior va fi amplasat și un lift panoramic, iar rețelele de utilități vor fi refăcute și va fi realizat un sistem de iluminat arhitectural atât pentru interior, cât și pentru spațiul exterior. La intrare va fi amenajată o cafenea, iar sus va fi amenajată o terasă belvedere.

O singură ofertă a fost depusă la licitația PMT. Vine de la asocierea Alca European Foundss (lider) – Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL – Nibaco – Echipament Electric. Societatea care este lider de asociere are sediul din comuna Dridu, județul Ialomița, are ca obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” și a fost înființată în anul 2017. A avut șapte angajați în anul 2020 și un profit de 1,3 milioane de lei.

Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL vine din Napoli și are sucursală în București și se ocupă de ceva timp de lucrările din situl arheologic de la Pompeii. În România a avut multe lucrări, inclusiv la Turnul Pompierilor de la Cluj, unde nu a finalizat lucrările la timp, cerând o prelungire, dar și la sediile SRI și IPJ din Cluj-Napoca, precum și pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța sau a Cetății Carsium din Hârșova. Consorțiul italian era investigată de autorități pentru eventuale legături cu Cosa Nostra, scria, în 2019, presa națională.

Celelalte două firme au sediile în județul Dolj (Nibaco) și în județul Teleorman (Echipament Electric).

Primăria Timișoara a pus la bătaie pentru transformarea Turnului de Apă cel mult 7,88 milioane de lei cu tot cu TVA. Majoritatea banilor (7,3 milioane de lei – n.r.) sunt bani norvegieni. Termenul de execuție este de 15 luni, iar data de finalizare a proiectului desfășurat cu fonduri norvegiene este 29 februarie 2024.

Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.

Lasă un comentariu