Administrație

Se pregătește modernizarea în forță a unei străzi din Timișoara: zebre supraînălțate, piste de biciclete, rastele velo, băncuțe

Se pregateste modernizarea Străzii Crizantemelor care va avea două benzi de circulație, trotuare noi, piste de biciclete, parcări pentru biciclete și pentru autoturisme și treceri de pietoni marcate pentru persoanele cu dizabilități. Poate și băncuțe și iluminat public altfel, după un concept nou. Primăria caută proiectant și e dispusă să îl plătească cu 14.000 de euro pentru a gândi modernizarea a 665 de metri de șosea.

Primăria Timișoara a pornit licitația pentru servicii de proiectare aferente obiectivului „Amenajare strada Crizantemelor”. Este vorba despre un „nou concept, în care proiectul de drum este tratat în mod integrat, cuprinzând toate lucrările necesare într-un singur proiect”.

Strada Crizantemelor se află în partea de sud a orașului, între str. Budai Deleanu și splaiul Tudor Vladimirescu. Este o stradă de categoria a III-a, are o lungime de 665 m și o lățime variabilă a tramei stradale, o singură bandă de circulație pe sens, cu zone verzi de-o parte și de alta a carosabilului, pe alocuri neamenajate, cu porțiuni de trotuare și accese auto deteriorate, fără piste de biciclete.

„Lucrările vor cuprinde: amenajarea drumului cu 2 benzi de circulație, amenajarea unor parcări longitudinale (paralele cu axul drumului), intercalate cu aliniament de arbori, unde situația permite, realizarea trotuarelor și acceselor la proprietăți, construirea de piste pentru biciclete cu o lățime de 1,5 m pe sens și amplasarea de parcaje pentru biciclete, amenajarea intersecțiilor și a zonelor verzi, marcaje pentru persoane cu dizabilități la fiecare trecere de pietoni(pavaj tactil, culori de contrast, avertizare sonoră). Se vor realiza și lucrări de înlocuiri de rețele, unde este cazul, și relocarea cablurilor aeriene în subteran”, transmit reprezentanții primăriei.

Conceptul nou în care proiectul de drum este tratat în mod integrat spune, de fapt, că „se va analiza și posibilitatea montării unor băncuțe, rastele velo și coșuri de gunoi, dar și realizarea unei fântâni/cișmele (racordată la rețeaua de apă)”.

„În proiectare se va ține seama și de proiectul de reabilitare a malurilor Begăi și de reabilitarea Pasarelei pietonale Gelu, aflată la intersecția străzii Crizantemelor cu splaiul Tudor Vladimirescu, astfel încât realizarea trotuarelor și pistelor de biciclete din acest proiect să asigure continuitatea cu pistele de traversare pe malul celălalt al Begăi și cu cele existente de-a lungul canalului Bega, mai transmit cei din primărie.

Primăria Timișoara pune la bătaie aproape 14.000 de euro doar pentru proiectare, mai exact 67.830 de lei cu tot cu TVA. Ofertele se pot depune până în 20 iulie, iar firma care va fi aleasă va trebui să predea documentația în cel mult 45 de zile de la semnarea ordinului de începere. Strada va intra în șantier după ce primăria va găsi o societate care să execute lucrările. Dacă nu decide să le dea direct Societății de Drumuri Municipale, prin încredințare directă, așa cum se dorește în cazul Calea Buziașului.

Lasă un comentariu