Actualitate

Programul evenimentelor dedicate comemorării a 31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Ca în fiecare an, o serie de manifestații dedicate comemorării Revoluției din Decembrie 1989 vor avea loc la Timișoara. Din păcate, din cauza restricțiilor, accesul publicului nu va fi permis la majoritatea dintre ele.

Peste zece evenimente au pregătit oficialii asociaților de revoluționari, printre care o lansare de carte, o expoziție de artă sau slujbe comemorative. Din păcate, din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19, majoritatea nu vor avea public.

16 decembrie reprezintă prima zi din acest program, iar Consiliul Local Timișoara va organiza o ședință dedicată comemorării eroilor martiri. Va urma o expoziție de artă și o lansare de carte. Următoarea zi, 17 decembrie, va fi zi de doliu, iar la Catedrala Mitropolitană din oraș va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor, urmând să se depună coroane în Piața Victoriei și la Cimitirul Eroilor. Manifestațiile se vor desfășura până pe 22 decembrie.

Programul evenimentelor:

Miercuri, 16 decembrie
11:30 – Ședința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara/ Sala Capitol (fără accesul publicului)
12:00 – Deschiderea expoziției de artă „Remember 89: Momente, Oameni, Fapte – 31 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989 la Timișoara”/ Centrul Multifuncțional Bastion
13:00 – Lansarea cărții „1989 pe înțelesul tuturor”, autor Adrian Kali/ Centrul Multifuncțional Bastion (fără accesul publicului)
18:00 – Moment de reculegere și aprindere a „Candelelor Nemuririi”/ Piața Victoriei
23:45 – Liturghie la Biserica Martirilor

Joi, 17 decembrie – zi de doliu
10:00 – Catedrala Mitropolitană/ Slujba de pomenire a eroilor martiri/ Depunere de coroane
10:30 – Monumentul Crucificării, Piața Victoriei/ Depunere de coroane
14:00 – Cimitirul Eroilor/ Slujba de pomenire a eroilor martiri/ Depunere de coroane și parastas

Vineri, 18 decembrie
18:00 – Catedrala Mitropolitană/ depunere de candele

Duminică, 20 decembrie
12:00 – Declanșarea sirenei pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de oraș liber de comunism
15:00 – Deschiderea expoziției „31 de ani de la Revoluția Română”/ Bastion Theresia, corp D
17:00 – Lansarea blogului „Revoluția de la Timișoara – după 30 ani” și a cărților editate „Timișoara – 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989”, ediția a II-a revăzută și adăugită, coordonatori: Marcel Tolcea și Bercia Valer, „Introducerea în manualele de istorie a unui capitol care să trateze Revoluția Română în complexitatea ei”, Societatea Timișoara, coordonator: Bercia Valer și Regea Cătălin Bastion Theresia, corp D (fără accesul publicului)

Luni, 21 decembrie
13:00 – Expoziție simpozion în memoria eroilor din Revoluția Română din Decembrie 1989, carte – album „Întâlnirea cu îngerul”/ Bastion Theresia, corp D

Marți, 22 decembrie:
Pomenirea eroilor martiri ai Revoluției Române în toate bisericile din Episcopia Timișoarei

foto: rfi.ro

Un comentariu

  1. Pingback: Consiliul Local Timișoara a organizat o ședință festivă dedicată comemorării eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – Jurnalul de Timiș

Lasă un comentariu