Sănătate

Premieră în România! Medicii de familie din Timișoara vor putea monitoriza, cu ajutorul unei platforme, situația pacienților COVID-19 tratați la domiciliu

O nouă aplicație a fost lansată la Timișoara, în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Cu ajutorul ei, medicii de familie din oraș vor putea monitoriza pacienții rămași sub tratament la domiciliu, având la dispoziție toate informațiile necesare.

Platforma de telemedicină a fost dezvoltată de comunitatea City Doctors, condusă de dr. Virgil Musta. Aplicația se numește „Pandemic controler” și poate fi accesată pe site-ul primăriei. Concret, un medic de familie care accesează site-ul va avea la dispoziție raportul analizelor efectuate de Spitalul Victor Babeș Timișoara, pacienților cu simptome ușoare sau medii. Pe site va fi expusă și schema de tratament necesară.

Foarte mulți bolnavi care nu doresc să stea în spital se decompensează și ajung la spital într-o stare foarte gravă, de unde nu îi mai putem salva. Avem nevoie de medicii de familie, care să monitorizeze zilnic situația pacienților. Cadrele medicale au nevoie de îndrumare, iar noi am considerat că cea mai bună îndrumare o putem realiza prin telemedicină”, a declarat dr. Virgil Musta.

Fiecare medic de familie înscris va putea accesa doar datele pacienților pe care îi are sub supraveghere.

Pacienții cu simptome medii sunt monitorizați zilnic. Se întâmplă, pe parcursul bolii, ca simptomele să se agraveze și să apăară tuse intensă, febră, lipsa de aer, care vor fi determinate cu ajutorul pulsoximetrelor. Medicul de familie va stabili dacă pacientul poate rămâne acasă. Există posibilitatea să îi fie adus un concentrator de oxigen, însă dacă situția se agravează, medicul de familie îi va recomanda pacientului internarea, unde i se poate administra oxigen în concentrație mai mare” a spus medicul de familie Elisabeta Spătaru.

Primarul Dominic Fritz a precizat că platforma face parte din amplul proiect Oxigen.

Ne mobilizăm pentru a pune la punct o infrastructură cât mai bună pentru îngrijirea pacienților. În prima fază, Primăria Timișoara a achiziționat concentratoare de oxigen, pentru spital. Lucrăm cu societată civilă pentru pulsoximetre și concentratoare pentru pacienți, ca să le folosească la domiciliu. A treia etapă este crearea unui spital virtual unde pacienții beneficiază la domiciliu de cele mai bune îngrijiri. Este un proiect de telemedicină prin care dorim să realizăm o legătură profesională și digitală între Spitalul Victor Babeș și medicii de familie, o aplicație care se numește Pandemic Controler”, a menționat Fritz.

Până la acest moment, aproape 200 de medici au accesat platforma.

Lasă un comentariu