Actualitate

Pensionară amendată cu 1.200 de lei, pentru că și-a dat masca jos de pe nas, ca să-și dezaburească ochelarii

O femeie pensionară din comuna Brănișca a fost amendată, pentru că a purtat masca sub nas. Femeia în vârstă de 68 de ani se afla în zona ieșirii din Piața Agroalimentară din Deva, moment în care și-a dat masca de pe nas ca să-și dezaburească ochelarii. Un polițist a văzut-o și a amendat-o cu 1.200 de lei.

Elena Santa a cerut anularea Procesului Verbal (PV) emis de un polițist de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, în care a fost consemnată amenda. Dosarul s-a judecat, în fond, la Judecătoria Deva.

În cererea de anulare a PV, Elena Santa a cerut înlocuirea amenzii cu sancțiunea avertismentului. Trebuie de precizat că data la care a fost amendată pensionara, respectiv 8 noiembrie 2020, este din perioada în care Piața Agroalimentară din Deva a fost închisă, în baza unei hotărâri a Guvernului, ca măsură de protecție față de infecțiile cu coronavirus. Ceea ce însemană că hala era goală,  fiind deschise doar magazinele cu produse alimentare din interiorul pieței.

În motivarea plângerii sale, în fapt, petenta a arătat că, în data de 8 noiembrie 2020, în jurul orei 16:30 – 16:40, la ieșirea din sectorul brânzeturi (Șugag II) din incinta Pieței Agroalimentare, purtând mască de protecție conform legislației în vigoare, întrucât îi erau aburiți ochelarii și zona gurii era transpirată, a tras masca sub nas pentru a se putea șterge și a-și putea șterge ochelarii. A menționat petenta că se afla în zona ușii de ieșire spre gară și nu era nimeni în jurul său pe o rază de cel puțin 5 metri”, a arătat instanța.

Femeia susține că în fața sa a apărut un polițist, care i-a cerut pe un ton agresiv să se legitimeze. Deși a încercat să-i explice motivul pentru care și-a dat jos masca de pe nas, agentul nu a ascultat-o. Dimpotrivă, a devenit și mai dur în exprimare, se precizează în acțiunea pensionarei:

În continuare, petenta a afirmat că în acel moment a apărut în fața sa agentul de poliție P. A., care pe un ton agresiv i-a solicitat să se legitimeze și i-a pus în vedere că o va sancționa pentru nepurtarea măștii, deși a văzut că avea masca pe față. Petenta a afirmat că a încercat să îi explice agentului de ce masca este așa, însă acesta a devenit și mai dur și n-a dorit să o asculte.

Elena Santa a mai subliniat faptul că, este pensionară, suferă de afecțiuni cardiace, iar o amendă atât de mare o lasă fără resurse din care să-și asigur tratamentul medical și traiul zilnic.

În fine, s-a menționat de către petentă că, fiind pensionară, îi este aproape imposibil să achite o asemenea sumă, fiindu-i amenințat traiul zilnic. A arătat că are probleme cardiace și este hipertensivă, luând zilnic tratament”, au consemnat magistrații.

Magistrații de la Judecătoria Deva au admis acțiunea petentei și au înlocuit amenda cu sancțiunea avertismentului scris. Hotărârea instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Înlocuiește sancțiunea amenzii contravenționale aplicate petentei prin procesul-verbal de contravenție, cu sancțiunea avertismentului scris și, în consecință, exonerează petenta de la plata amenzii contravenționale”, se arată în decizia Judecătoriei Deva.

Lasă un comentariu