Actualitate, Administrație

OFICIAL – Lugojul intră în carantină. Restricțiile vor intra în vigoare de la noapte

Orașul Lugoj (rata de infectare 7,05/1000 locuitori) va intra în carantină, ca urmare a unei decizii luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Direcția de Sănătate Publică a efectuat o analiză asupra orașului Lugoj care a fost transmisă către Institutul Național de Sănătate Publică, iar INSP a dat aviz favorabil pentru instituirea carantinei.

Analiza a fost făcută în baza Metodologiei de răspândire a riscului de răspândire a virusului SARS-COV 2 într-o comunitate/ localitate în vederea instituirii măsurii de carantină zonală / ridicare a măsurii de carantină elaborat de Centrul Național de Combatere a Bolilor.
În urma analizei, Direcția de Sănătate Publică a transmis Institutului Național de Sănătate Publică propunerea de carantinare zonală a municipiului Lugoj. După ce INSP a dat aviz favorabil carantinării municipiului Lugoj, azi, la ora 12,30, prefectul Liliana Oneț a convocat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căreia s-a votat instituirea măsurii de carantinare, pe o perioadă de 14 zile, a municipiului Lugoj
”, se arată în comunicatul transmis de Prefectura Timiș.

Propunerea INSP este ca măsura de carantinare să înceapă din data de 21.11.2020, ora 00.00.

Mai este nevoie de semnătura șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, însă este doar o formalitate.

Hotărârea va fi transmisă de urgență către Centrului Național de Coordonarea și Conducere a Intervenției în vederea emiterii ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență pentru instituirea carantinei zonale a municipiului Lugoj. Măsura de carantinare intră în vigoare de la emiterea Ordinului șefului DSU”, transmit autoritățile.

Pe de altă parte, este foarte probabil ca localitățile Sânnicolau Mare și Ciacova să iasă din carantină, deoarece în urma analizei DSP s-a constatat că rata de infectare a scăzut. INSP va lua decizia finală.

Având în vedere că în data de 21 noiembrie la ora 12.00, încetează măsura carantinării orașelor Sânnicolau Mare și Ciacova, tot în cursul zilei de azi, DSP a făcut o analiză pentru a se vedea dacă se impune sau nu prelungirea măsurii de carantinare a acestora. În urma analizei a reieșit faptul că, pentru ambele orașe, rata de incidență/1000 de locuitori este în scădere, la Ciacova aceasta ajungând chiar sub 3/1000 de locuitori. Analiza Direcției de Sănătate Publică Timiș a fost transmisă Institutului Național de Sănătate Publică”, conchid reprezentanții Prefecturii Timiș.

Ce măsuri se iau într-o localitate aflată în carantină
Timp de 14 zile, într-o localitate carantinată vor fi interzise evenimentele private, iar restaurantele, cafenelele (inclusiv terasele), sălile de jocuri, hotelurile, pensiunile, cinematografele se vor închide. Vor putea participa la slujbele religioase doar opt persoane. Cursurile se vor desfășura online. Masca este obligatorie în toate spațiile publice.

Între orele 22:00 – 05:00, circulația va fi permisă pentru persoanele care desfășoară activități în domenii precum ordinea publică, securitate, sanitară, asistență și protecție socială, unitate publică sau comunicații.

Pentru ieșirea din localitate, în scop profesional sau nu, va fi necesară prezentarea unui document valabil (carnet de elev/student, legitimație sau adeverință de la locul de muncă sau declarația pe propria răspundere pentru justificarea deplasării). De asemenea, regula se aplică și persoanelor care nu locuiesc în localitățile carantinate, dar se deplasează în ele în scop profesional sau alt motiv justificat.

Lasă un comentariu