Administrație

O firma fantoma, platita cu 20.000 de euro de Primaria Timisoara pentru a face strategia de smart city

Societatea Luminspino SRL din Timișoara va pregăti o strategie de smart city și transformare digitală pentru primărie. A câștigat procedura de cumpărare directă a PMT și primește peste 20.000 de euro pentru consultanța pe care o va oferi. A avut zero angajați în șapte ani de la înființare.

Primăria Timișoara a semnat în 19 iulie contractul pentru „servicii de consultanță pentru facilitarea elaborării strategiei de smart city și transformare digitală a Municipiului Timișoara”, cu Luminspino SRL, societatea care a câștigat procedura prin cumpărare directă pornită în urmă cu mai bine de o lună. Punea la bătaie 100.000 de lei fără TVA, iar oferta societății din Timișoara a fost de exact 100.000 de lei fără TVA, aproape 20.300 de euro. Prestatorul nu plătește TVA.

Contractul a fost publicat luni pe site-ul Primăriei Timișoara, dar până marți dimineață a fost șters. Durata acestuia este de șase luni.

Firma a fost înființată în anul 2014, la Timișoara, iar obiectul de activitate este „cercetare – dezvoltare în alte științe naturale și inginerie”. Din 2014 și până în 2019, conform listăfirme.ro, societatea a raportat zero angajați. Potrivit risco.ro, pe anul 2020 cifra de afaceri raportată a fost de zero lei, la fel și profitul net.

Potrivit anunțului publicat în luna iunie de PMT, „achiziția vizează servicii de consultanță în cercetare pentru facilitarea elaborării strategiei de smart city și transformare digitală”.

Strategia de smartcity și transformare digitală este o componentă importantă a strategiei de dezvoltare a municipiului Timișoara, contribuind la conturarea demersului de dezvoltare care implică tehnologii de smartcity și de digitalizare cu orice fel de finanțare. Această strategie identifică nevoile de tehnologie pentru diverse proiecte de dezvoltare ale Municipiului Timișoara, le cuantifică prin indicatori de rezultat și performanță, care trebuie atinși prin implementarea planului de acțiune care rezultă din strategie”, scrie în documentația PMT.

Prin contractul de consultanță, PMT își propune să elaboreze o strategie pentru smart city, care va deveni o componentă a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană, aflată și ea în proces de revizuire.

Conform documentației PMT, strategia va fi creată în următorul „format de lucru”: un coordonator care este responsabilul din primărie de această strategie, un grup de coordonare tehnică (steering group) format din experți care vor contribui la această strategie ca voluntari și un facilitator de proces, adică exact consultantul extern căruia i-a fost atribuit contractul.

Luminspino va redacta strategia, cu care va merge apoi în fața grupului de coordonare tehnică format din voluntari aleși de primărie, grup care va valida în cele din urmă documentul.

Lasă un comentariu