Administrație

Nicolae Robu și Gheorghe Ciuhandu au fost trimiși, în mod oficial, în judecată! Vor fi inculpați în dosar și alți foști sau actuali angajați ai primăriei

Contestațiile formulate de inculpații din dosarul vânzărilor ilegale ale caselor naționalizate au fost respinse de către magistrații de la Curtea de Apel Timișoara. Astfel, Nicolae Robu (primarul în exercițiu) și fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, alături de care se alătură alți șapte foști sau actuali angajați ai primăriei vor ajunge în fața instanței.

Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Miuţ Nicuşor Constantin, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Cojocari Ioan, Robu Nicolae, Diaconu Dan Aurel, Stoia Traian Constantin, Staia Martin, Vîrlea Simona şi Iova Gabriela împotriva încheierii penale din 04.08.2020 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Timiş în dosarul nr. 5736/30/2019/a1. În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă fiecare inculpat contestator la plata a câte 200 lei, cheltuieli judiciare către stat în contestaţie. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 08.10.2020″ se arată în soluția formulată de către magistrați.

Inculpații sunt acuzați de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Conform procurorilor DNA, prejudiciul este de aproximativ 10 milioane de euro.

Inculpații din dosar sunt:

„– MIUȚ NICUȘOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timişoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timişoara şi Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timişoara (199 contracte);
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timişoara (61 de contracte);
COJOCARI IOAN, secretar al primăriei municipiului Timişoara şi coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
ROBU NICOLAE, la data faptelor şi în prezent primar al municipiului Timişoara (2 contracte);
DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (un contract);
STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (un contract);
STAIA MARTIN, la data faptelor director al Direcţiei Patrimoniu şi respectiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse din cadrul municipiului Timişoara (2 contracte);
VÎRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (un contract);
IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (un contract)”

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, inculpații ar fi încălcat prevederile Legii 112/1995 pentru a vinde 207 de imobile ce aparțineau fondului de stat, acestea fiind cumpărate de către persoane care nu aveau drepturi pentru a le achiziționa. Astfel, a fost adus un prejudiciu statului de 42.756.719 lei (peste 9,5 milioane de euro).

Legea 112/1995 reglementează situația juridică a unor imobile, fiind considerate locuințe, care au trecut în proprietatea statului în timpul comunismului. Prin intermediul acestei legi, foștii proprietari (sau moștenitorii acestora) puteau să redobândească imobilele confiscate de fostul regim sau să fie despăgubiți. Tot în cadrul actului normativ era reglementată posibilitatea chiriașilor să achiziționeze imobilele în care locuiau, dar numai dacă aceștia aveau, la momentul intrării în vigoare a legii, contractele de închiriere ale imobilelor.

Inculpații din dosar au încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu erau chiriași în imobilele respective la momentul intrării în vigoare a legii, iar astfel nu îndeplineau calitățile necesare de a dobândi, în mod legal, respectivele proprietăți.

Astfel, proprietățile au fost vândute de către angajații instituției, la prețurile stabilite de Legea 112/1995, unor persoane care nu erau compatibile.

Lasă un comentariu