Cultură

Muzeul Național al Revoluției de la Timișoara va avea un nou nume, în onoarea primului martir căzut în Decembrie 1989

Aflat în vizită la Timișoara, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a anunțat că muzeul dedicat Revoluției din 1989 va avea un nume nou, în memoria primului erou căzut. Familia și-a dat acordul.

Propunerea vine din partea senatoarei Alina Ghiorghiu, care candidează la încă un mandat, tot din partea Timișului.

Astfel, muzeul care va fi amenajat în fosta garnizoană militară din centrul orașului va avea numele Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste Lepa Bărbat.

Muzeul va fi numit astfel deoarece Lepa Bărbat a fost primul erou al Revoluției, este un simbol local. Am obținut deja acordul familiei și sunt absolut onorați pentru că avem această inițiativă”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Timișoreanca Lepa Bărbat a fost împușcată mortal pe 17 decembrie 1989, în timp ce se afla în Piața Libertății, împreună cu soțul și fiica, în vârstă de 12 la momentul respectiv. Corpul neînsuflețit a fost dus la Morga Spitalului Județean, după care a fost transportat, împreună cu alte victime, la Popești – Leordeni, având loc incinerarea acestora. Cenușa a fost aruncată într-o gaură de canal.

Garnizoană militară din centrul orașului a trecut de la Ministerul Apărării la cel al Culturii în vara anului 2019. Urmează ca aici să fie amenajat muzeul dedicat evenimentelor din Decembrie 1989, însă lucrările necesare se vor desfășura pe parcursul mai multor ani.

Lasă un comentariu