Social

Modificări la Codul Muncii: salariatul, asistat de avocat la negocierea contractului de muncă și procedura de concliliere

Conform noilor modificări asupra Codului Muncii, angajații vor avea dreptul ca atunci când negociază, încheie sau modifică contractul de muncă, să fie asistați fie de un avocat, fie de un expert în legislația muncii sau un lider de sindicat al cărui membru este salariatul.

Legea nr. 213/2020, care aduce anumite modificări Codului muncii a apărut în Monitorul Oficial nr. 893, în data de 30 septembrie, însă a intrat în vigoare sâmbătă.

De ce este atât de importantă această modificare? Până acum Codul Muncii prevedea că angajatul poate fi însoțit de terți, dar nu se specifica necesitatea vreunei calitati profesionale pe care aceștia ar trebui să o dețină.

Practic, ca angajat, nu mai poți fi însoțit de orice persoană. Astfel, noua modificare poate fi văzută și ca o limitare față de vechiul cadru legislativ, dar aceasta este de natură să ofere o reprezentare (și o apărare) mai eficientă în fața angajatorului.

La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă ori pe durata concilierii unui conflict individual de muncă, oricare dintre părți poate fi asistată de către un consultant extern specializat în legislația muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, conform propriei opțiuni”, este prevăzut în Legea nr. 213/2020.

De asemenea, proiectul aduce completari asupra dispozitiilor referitoare la contractul de confidentialitate. Alin. 7 al art. 17 va imbraca urmatoarea forma:

Între angajat și angajator va putea interveni un contract de confidențialitate cu privire la informațiile furnizate, fie prealabil încheierii contractului individual de munca, fie pe parcursul executării acestuia, inclusiv pe durata concilierii.

De menționat este faptul că o altă modificare introdusă de Legea nr. 213/2020 este adăugarea procedurii de conciliere în cazul unui conflict individual de muncă. Astfel, în cazul unei astfel de proceduri, salariatul va putea fi, de asemnea, însoțit de un avocat sau de un expert în legislația muncii.

Lasă un comentariu