Cultură

Locul unde poți afla totul despre comunitatea evreiască din Timișoara, Muzeul virtual al evreilor

Tururi evreiești  și un muzeu virtual pentru cei ce vor să afle istoria evreilor din Timișoara în cadrul proiectului REDISCOVER. Începând din de data de 1 iunie, toate informațiile despre arhitectura evreiască, obiceiuri și comunitatea evreilor din oraș se găsesc pe Muzeul Virtual al Evreilor din Timișoara „Prim Rabin Dr. Ernest Neumann”.

Timp de trei ani, la Timișoara a fost implementat proiectul REDISCOVER, cu fonduri europene. Acesta reprezintă redescoperirea și valorificarea patrimoniului evreiesc ascuns din regiunea dunăreană. Principalul produs pilot implementat la nivel local este muzeul virtual în care putem afla totul despre comunitatea evreilor din Timișoara.

Acesta se dorește a fi o sursă digitală pentru toate aspectele legate de istoria şi patrimoniul cultural al evreilor din Timişoara, cu diverse secțiuni, despre istoria comunităţii, contribuţia acesteia la dezvoltarea economică şi culturală a oraşului, personalităţi marcante, religie şi obiecte de cult, patrimoniul cultural tangibil şi cel intangibil, materiale video și audio, precum şi informații despre activităţile desfăşurate de Comunitatea Evreilor din Timişoara”, transmit organizatorii.

Până se deschide un muzeu în adevăratul sens al cuvântului, comunitatea evreiască din Timișoara pune la dispoziția celor interesați muzeul virtual, care este un depozitoriu a tot ceea ce înseamnă cultura, civilizația și comunitatea istorii evreiești în capitala Banatului.

Am avut ocazia să ascultăm o înregistrare cu o rugăciune (…), care este disponibilă în format audio și este impresionantă și înălțătoare. Cred că este important, vorbele nu sunt relevante, a fost finanțat prin proiect pentru că pandemia nu ne-a mai permis altfel de finanțări”, spune Floriana Ștefan, manager de proiect.

Președinta Comunității Evreilor Timișoara, Luciana Friedmann susține că Muzeul Virtual al Evreilor din Timișoara „Prim Rabin Dr. Ernest Neumann” „umple un gol” în comunitate.

Noi nu aveam un mijloc virtual de a prezenta toate aceste valori evreiești, sub acest bogat site, unde foarte mulți oameni din România și din străinătate au colaborat. Sunt persoane din Israel, Germania, Austria, Australia, SUA, care și-au adus mici contribuții, amintiri, povești de familie, povești de viață din timpul Holocaustulului.

Veți putea găsi sute de personalități care au marcat istoria acestei comunități încă din sec XVII când au fost primii evrei în Timișoara. Pe de altă parte, este o posibilitate pentru comunitatea noastră de a se face cunoscută în formula în care este astăzi, mult împuținată numeric, cam de 600 de persoane. Veți descoperi ce înseamnă astăzi asistența socială și medicală a acestei comunități, programele pe care le avem și nevoia această continuă de a păstra patrimoniul evreiesc în Timișoara”, explică Freidmann.

Proiectul REDISCOVER pune la dispoziția ghizilor turistici din oraș fel de fel de informații despre istoria evreilor din Timișoara. Au fost gândite trei circuite turistice, în Cetate, Fabric și Iosefin, și a fost propus și un circuit mare care să cuprindă toate cartierele din Timișoara în care se regăsește moștenirea evreiască.

Lasă un comentariu