Sport

La mulți ani, Poli! Echipa fanion a Banatului a împlinit astăzi 99 ani

Motiv de sărbătoare pentru microbiștii bănățeni: e ziua lui Poli. În urmă cu 99 de ani, la 4 decembrie 1921, se organiza Adunarea Generală a Societăţii Sportive Politehnica Timişoara, aceasta fiind data oficială de naştere a celui mai iubit club de fotbal din Banat, chiar dacă bazele unui club sportiv al studenţilor timişoreni au fost puse încă din 1920, la îndemnul matematicianului Traian Lalescu.

Clubul de fotbal a apărut la numai un an după înființarea Școlii Politehnicii din Timisoara în data de 15 noiembrie 1920 prin Decretul semnat de Regele Romaniei Ferdinand I.

Echipa de fotbal, numita „Poli”, a jucat in anul infintarii, in Campionatul districtual Categoria a II-a, alaturi de echipele Patria, Progresul, Dura si altele, fiind compusa in integralitate din studentii institutului politehnic.

Dupa trei ani de la infiintare, in 1924, Politehnica a promovat in campionatul districtual categoria I, dupa ce a castigat meciul de baraj cu Kadima, scor 2-0.

În primii ani de existență, echipa timișoreană și-a disputat meciurile de acasă pe terenul Patriei și erau antrenați gratis de antrenorul italian Carnelli. În anul 1928, „studentii” au început să joace pe propria lor arena, numită „Știinta”.

Anul 1936 a gasit-o pe Poli in Divizia C, in 1941 a promovat in B, iar in 1948 visul mult dorit, promovarea in prima divizie a țării, a fost realizat de lotul de jucători conduși de antrenorul V. Carte.

De atunci Poli, osciland intre A si B a reusit sa castige Cupa României de 2 ori (1958 si 1980), sa fie finalista a Cupei Romaniei de 5 ori (1974, 1981, 1983, 1992, 2007) si sa castige locul III in Divizia A de 5 ori (1950, 1956, 1957/58, 1962/63, 1977/78).

Poli, odată cu promovarea in Divizia A si cucerirea Cupei Romaniei, a reușit să câștige primul loc în inimile bănățenilor, devenind echipa favorită a acestora, luandu-le „fata” cluburilor Ripensia si Chinezul – echipe exterminate de noua ordine fotbalistică impusă de regimul comunist.

Dupa căderea comunismului, in 1989, a urmat si decaderea lui Poli, iar noii patroni ai clubului, care in 1991 reusea un egal cu Real Madrid, au adus-o in cativa ani la matineu.

După revenirea echipei în prima ligă, clubul a fost preluat de Marian Iancu, acesta, impreuna cu sponsorii, contribuind decisiv la transformarea clubului, de la lot pana la conducerea tehnica, aducand Timisoara din nou in echipele de top din Romania.

Din păcate, anii frumoși încununati cu jocuri europene împotriva unor giganți precum Manchester City, Shaktar sau Ajax Amsterdam au fost curmați de o retrogradare din motive non-sportive a echipei care era aproape de castigarea campionatului în acel an 2011.

Ulterior, societatea care deținea clubul a fost desființată, iar clubul a fost dezafiliat.

Dar cum Poli este cea mai iubită echipă bănățeană din istorie, suporterii bănățeni și-au pus pe masă resursele materiale și umane pentru reclădirea clubului de la zero. Așa a apărut, în anul 2012, SS Politehnica Timișoara, echipa primului, dar și celui mai de succes „proiect phoenix” din fotbalul românesc.

În prezent, după poate cel mai romantic parcurs al unei echipe de fotbal românești, Poli Timișoara se bate pentru promovarea în Liga I. Următorul meci al echipei va fi contra Rapid Bucuresti în 6 decembrie, una dintre contracandidatele la promovare.

Cei mai frumoși ani sunt cei care vor veni!

Lasă un comentariu