Populația generală va putea fi vaccinată mai devreme în opt municipii din România, printre care și Timișoara. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a anunțat că acest lucru va fi permis, deocamdată, în localitățile care au o rată de infectare mai mare de 4,5 la mia de locuitori.
În mod normal, înscrierile pentru etapa a treia ar fi trebuit să înceapă pe 15 martie, însă autoritățile au luat decizia să permită acest lucru mai devreme în opt municipii care au incidența cazurilor de COVID-19 de peste 4,5 la mie.
Localitățile în cauză sunt: Timișoara, Alba Iulia, Brașov (și Sânpetru), Baia Mare, Zalău, Petroșani, Cluj-Napoca și Giurgiu.
„În aceste localități va fi posibilă programarea inclusiv a persoanelor din etapa a treia direct de platorma de programare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Etapa a treia cuprinde populația generală, însă există câteva categorii prioritare:
Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:
- lucrătorii din industria extractivă;
- lucrătorii din industria prelucrătoare;
- lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
- lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;
- lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
- lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
- persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
- persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
- persoanele private de libertate;
- persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
- lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
- lucrătorii din biblioteci;
- casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.
- Populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2;
- Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.
Înscrierile se pot face:
- printr-un medic de familie
- online prin platforma Vaccinare COVID-19
- telefonic prin call-center-ul platformei de vaccinare: 021 4144456 sau 021 4144425
- telefonic prin Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara: 0356 406517
- cei din domenii esențiale prin intermediul angajatorului