Actualitate

Încă un focar de pestă porcină în județul Timiș. Măsurile luate de autorități

Zece porci mistreți au fost găsiți morți în zona Șarlota, aflat în gestiunea Ocolului Silvic. Analizele efectuate de autorități au confirmat Pesta Porcina Africană. Săptămână trecută, un alt focar a fost depistat în zona Lugojului.

Prefectul Liliana Oneț a convocat o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, după ce au fost examinate probele prelevate de la zece porci mistreți găsiți morți pe Fondul cinegetic nr. 16 Șarlota. Buletinul de analiză a confirmat Peste Porcină Africană.

Autortiățile au adoptat o hotărâre pentru aprobarea planului de măsuri referitoare la combaterea pestei porcine. Astfel, a fost stabilit că zona afectată reprezintă o rază de 13 km de la locul în care au fost găsite cadavrele infectate cu pestă porcină.

Zona afectată este formată din:
1. zona infectată care reprezintă o rază de 0-8 km de la locul unde au fost găsite cadavrele de porci mistreți.
2. Zona infectată cuprinde următoarele localități: Buzad, Altringen, Charlotenburg, Remetea Mică, Mașloc, Fibiș, Bencecul de Jos, Bencecul de Sus, Sălciua Nouă, Herneacova și Nadaș.
3. zona de control temporar (8-13 kilometri) care cuprinde următoarele localități Comeat, Sintar, Bogda, Alioș, Fiscut ( județul Arad), Firiteaz (județul Arad), Pișchia, Ianova, Stanciova și Hodoș (Brestovăț).
Timp de 7 zile din localitățile afectate nu se pot sacrifica sau mișca (către alte localități) porcii din gospodării.
În zona afectată sunt incluse următoarele fonduri de vânătoare:
FV 15 ALIOȘ , FV 14 PIȘCHIA, FV 59 GIARMATA, FV 58 RECAȘ, FV41 CRALOVAȚ, FV 17 NADAȘ, FV 18 BRESTOVĂȚ și FV 13 VINGA-județul Arad
”, au declarat reprezentanții Prefecturii Timiș.

Autoritățile reamintesc că peste porcină NU afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Virusul are impact la nivel social din punct de vedere economic.

Lasă un comentariu