Sănătate

Experimentul Slovacia – aproape jumătate din populație a fost testată pentru COVID-19, într-o singură zi

Peste 2,5 milioane de teste antigen au fost procesate în Slovacia, într-o singură zi. A fost prima etapă de testare la nivel național, iar oficialii anunță că peste jumătate din populația țării a luat parte la acțiune.

Au fost confirmate peste 25.850 de cazuri din 2.581.113 de teste, rata de pozitivare fiind de 1%. Persoanele depistate pozitiv au intrat în carantină. Autoritățile doresc să testeze cât mai multe persoane din populația de 5,5 milioane, exceptând minorii sub 10 ani.

La acțiune au participat peste 40.000 de medici, polițiști, soldați, funcționari sau voluntari, fiind deschise peste 5.000 de puncte de testare.

Testarea este gratuită, iar persoanele care nu participă la campanie trebuie să intre în carantină, fără a putea să se deplaseze la locul de muncă.

Igor Matovic, premierul Slovaciei, și-a cerut scuze pentru presiunile făcute în rândul populației de a participa la testare, însă acesta consideră că acțiunea a fost justificată.

„Libertatea trebuie să fie în echilibru cu responsabilitatea și dorim să protejăm categoriile vulnerabile: persoane în vârstă sau cu cele bolnave”, a declarat Igor Matovic.

Inițiativa slovacilor a fost criticată de unele voci, deoarece testele antigen nu sunt la fel de eficiente ca testele PCR, existând riscul de a da rezultate greșite, precum fals pozitiv sau fals negativ.

De 1 noiembrie, Slovacia a raportat 2,282 de cazuri de coronavirus, depistate prin testare de tip PCR. 59,946 de slovaci au fost confirmați pozitiv, de la începutul pandemiei. 219 de persoane au decedat până acum.

Guvernul plănuiește o nouă rundă de testări weekendul viitor. Campania este urmărită cu interes și de autoritățile altor țării, care doresc să găsească soluții pentru reducerea numărului de persoane infectate.

Lasă un comentariu