Sănătate

COVID-19 – Aparat pentru determinarea cantității de anticorpi, pus în funcțiune la Spitalul Victor Babeș

Un aparat unic în vestul țării a fost pus în funcțiune la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Este vorba despre un analizator automat de imunologie care stabilește cantitatea de anticorpi pe care o are o persoană vindecată de COVID-19. Rezultatul testului vine în doar 40 de minute.

Acest dispozitiv vine în ajutorul medicilor pentru a stabili dacă plasma prelevată de la un donator vindecat îndeplinește toate condițiile necesare pentru a fi administrate pacienților internați.

Dispozitivul permite determinarea cantității de anticorpi de tip IgG neutralizanți-protectori din probele pacienților care au fost infectați cu noul coronavirus și care s-au vindecat. Cu ajutorul acestui analizator automat se poate stabili dacă plasma prelevată de la un donator care a avut COVID 19 îndeplinește criteriile necesare donării și poate fi folosită pentru administrare în tratamentul unor pacienți internați în spital”, se arată în comunicatul de la Spitalul Victor Babeș.

Pentru a fi considerată eligibilă, plasma trebuie să aibă o valoare de 40 AU/ml. Până acum, probele recoltate de la pacienții vindecați erau trimise la București analizarea conținutului, iar astfel se pierdea timp prețios. Cu ajutorul acestei aparat, pot fi analizate simultan 100 de probe, iar rezultatul se obține în 40 de minute.

Analizatorul automat de imunologie oferă un screening pentru potențialii donatori. Practic, într-un interval foarte scurt de timp, putem spune dacă plasma convalescentă prelevată de la foștii pacienți îndeplinește criteriile necesare. Cu alte cuvinte, dacă persoana de la care a fost recoltată poate deveni donator de plasmă imunizată, adică să aibă o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanți. Din păcate, nu toți cei care au avut COVID 19 au suficient de mulți anticorpi neutralizanți”, a declarat Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie.

Rezultatele aparatului au o acuratețe de peste 97%, reprezentând una dintre cele dezvoltate tehnologii imunologice existente.

Dispozitivul a fost primit printr-o donație făcută de Clubul Rotary Timișoara.

Lasă un comentariu