Actualitate, Cultură

Consiliul Local Timișoara a organizat o ședință festivă dedicată comemorării eroilor Revoluției din Decembrie 1989

Consiliul Local Timișoara a organizat, ca în fiecare an, o ședință festivă dedicată comemorării eroilor Revoluției din Decembrie 1989. Evenimentul a avut loc la Sala Capitol din cadrul Filarmonicii Banatul și a durat aproape două ore.

Printre participanți s-au numărat primarul orașului, viceprimarul, o parte dintre revoluționari, dar și Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, fiind invitatul special al acestei ședințe.

După intonarea imnurilor României, Europei, Timișoarei și Imnul Golanilor, au urmat discursurile oficialităților. Primul care a luat cuvântul a fost Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care a menționat că a fost interesat să afle de poveștile timișorenilor din timpul Revoluției:

„Am dorit să descopăr, în anii petrecuți la Timișoara, povestea oamenilor despre Revoluție, a lor personală. Memoria zilelor acelea va rămâne pentru totdeauna, ca o moștenire prețioasă. Timișoara acelor zile este un puzzle format din toate aceste istorii, iar una dintre ele o să o împărtășesc. Femei și bărbați care au luat micul dejun, s-au îmbrăcat, și-au îmbrățișat copii, și-au privit părinții și au plecat de acasă să moară. Unul dintre acești oameni este Edita Reiter. Povestea Editei a rezistat timpului pentru că moartea ei a marcat, pe viață, o altă persoană.

Era 19 decembrie 1989. Cu o zi mai devreme, Geta împlinise 35 de ani. Dorea să meargă la niște prieteni care, în mod îngrijorător, nu apăruse la mica ei serbare cu ocazia zilei de naștere. Pe lângă Spitalul Județean, a oprit o Dacie lângă Geta, care a lăsat în drum trupul fără însuflețire al unei fete. O fată mignonă în jeanși roșii. Geta încă-i vede și azi. Știa ce se întâmplă în acele zile, știa că are legătură cu revoluția. A reușit să-i scoată buletinul din haină și să-i verifice numele și adresa. Imediat a apărut o salvare, în care doi brancadieri au încărcat trupul femeii. Victima se numea Edita Reiter și lucra la Institutul de Sudură și Încercare a Materialelor, plecase să-i ia medicamente mamei sale și nu s-a mai întors. În încercarea de a-i speria pe muncitorii de la ELBA, pe cale să participe la manifestații, s-a deschis focul și au fost împușcate mortal Edita și încă o femeie. Geta a mers apoi în centrul orașului. I se părea nedrept ca un om atât de tânăr să își piardă viața. Geta încă consideră că schimbarea s-ar fi putut face fără victime”, a povestit Dominic Fritz.

Adrian Zucerkman, Ambasadorul SUA, a luat cuvântul, vorbind despre drumul pe care l-a parcurs România în ultimul timp:

În urmă cu 31 de ani, acești oameni curajoși și-au pierdut viața pentru democrație. Din păcăte, ultimii zece ani nu au fost în direcția potrivită. 45 de ani de comunism au distrus multe instituții din România, au distrus generații de oameni, unii dintre ei și-au dat viața pentru democrație, în urmă cu 31 de ani. Am făcut progrese mari pentru a repara ce s-a stricat înainte. România trebuie să meargă înainte, să respecte democrația, statul de drept, piața liberă, iar oamenii careu au dus România înapoi să nu aibă loc să poată facă aceeași distrugere”, a declarat Adrian Zuckerman.

Programul evenimentelor dedicate în memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 poate fi consultat AICI.

Lasă un comentariu