Administrație, Politică

Ceremonia de investire a noului primar: Dominic Fritz a depus jurământul

La mai bine de o lună de la câștigarea funcției de primar la alegerile locale din 27 septembrie, Dominic Fritz a fost investit în funcție. Și-au preluat mandatele și consilierii locali din noua administrație.

Singurul invitat oficial a fost Nicolae Robu, care a predat „ștafeta” funcției pe care a ocupat-o în ultimii opt ani. La ceremonie au mai fost prezenție, printre alții, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și Dan Barna, lider USR PLUS.

Ceremonia nu a avut loc la Primăria Timișoara, cum se obișnuia, ci de această dată festivitatea a avut loc la Sala Capitol din cadrul Filamornicii Banatul, din motive de siguranță.

Concomitent cu investirea noului primar, consilierii locali și-au preluat mandatele, depunând jurământul. Noua componență a Consiliului Local va fi următoarea:

USR-PLUS – Dan Reșitnec, Andrei Meșter, Ruben Lațcău, Rodica Militaru, Vlad Boldura, Răzvan Negrișanu, Răzvan Stana, Ana Munteanu, Aida Szilagyi, Ovidiu Merean, Paula Romocean, Cornel Florin Ilca, Jorge Gonzales.

PNL – Dan Diaconu, Raul Ambruș, Simion Moșiu, Lorenzo Barabas, Adrian Lulciuc, Ștefan Sandu, Daniela Mariș, Lucian Căldăraru.

PSD – Sebastian Răducanu, Andra Lăpădatu.

Pro România – Marius Craina, Roxana Iliescu.

A urmat jurământul noului primar:

Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Timișoara. Așa să-mi ajute bunul Dumnezeu” a fost jurământul rostit de Dominic Fritz.

După acest moment a urmat discursul lui Fritz:

„Vă mulțumesc pentru încrederea uriașă cu care m-ați onorat. Timișoara m-a făcut unul de-al ei acum mulți ani. Acum mi-a dat onoarea copleșitoare de a o conduce ca un slujitor al comunității. Voi rămâne unul de-al vostru și voi trage în fiecaare zi nu pentru unii, ci pentru toți. Vreau să vă mulțumesc și dumneavoastră, domnule primar Nicolae Robu, în numele timișorenilor, pentru opt ani de serviciu public și vă doresc toate cele bune și multă sănătate în această nouă etapă.

Preiau acest mandat în cele mai grele zile ale pandemiei. Cred că suntem cu toții conștienți că pentru a rupe valul infecțiilor nu avem decât opțiuni dureroase. Dar nu mi-e teamă pentru Timișoara. Vom trece peste această încercare așa cum au confruntat timișorenii provocările mari de-a lungul istoriei: cu responsabilitate personală, cu solidaritate și spirit inovator.

Acestea sunt valorile pe care vom clădi în continuare viitorul european al Timișoarei. Poate această pandemie ne amintește care este menirea politicii în viața de zi cu zi: politica nu este un scop în sine, ci doar un mijloc pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Avem nevoie de politică pentru a face dintr-o populație de sute de mii de indivizi o comunitate funcțională. Cu reguli comune, respectate de toți, cu deschidere către idei, cu implicarea tuturor, pentru că avem cu toții de contribuit.

Noi, cei care am depus jurământul astăzi, vom lua în serios această menire și aceste valorii. Vă felicit, dragi colegi din CL, pentru curajul și implicarea voastră. Veți avea în mine un partener, unul intrasigent, care nu tolerează șmecheria, dar cu brațe larg deschise pentru colaborare. Și le spun asta colegilor din Consiliu Local care nu fac parte din partidul din care provin: suntem competitori, pentru că doar competiția asigură progres. Dar războiul nu îl ducem unii împotriva celorlalți, ci împreună împotriva tuturor virușilor care otrăvesc viața cetății.

Alin, te asigur că Timișoara își vă îmbrățisa rolul de motor pentru întregul județ și abia aștept să colaborăm cu bună-credință pentru a transforma Timișul. Mă uit și la cei din Parlament: Dan Barna, Cătălin Drulă, Nicu Fălcoi: Timișoara și Banatul au multe de dat acestei țări, contez pe voi și pe toți parlamentarii pe care îi vom vota în curând să întărim colaborarea strategică între instituțiile naționale și cele locale. Fac apel către toții politicienii să susțină proiectul unui nou spital municipal din Timișoara.

Vreau să ma adresez tuturor celor care nu au putut să fie fizic cu noi astăzi, dar ne urmăresc pe Zoom. Reprezentanții cultelor și ai minorităților, oameni de cultură și antreprenori, activiști locali și cetățeni implicați. Timișoara are nevoie de noi. Noi, cei care avem puterea formală, suntem doar facilitatori pentru ca ideile și contribuțiile voastre să devină realitate. Vă mulțumesc pentru perseverența și pasiunea voastră. Nu vă pot promite că voi semna totul, dar vă promit că ușa Primăriei mele va fi mereu deschisă.

Dragi timișoreni, nu vă pot promite că voi fi un primar comod. Dar voi fi unul sincer. Cu toate greșelile mele, dar cu siguranță și cu toată energia mea. Voi da în fiecare zi totul pentru Timișoara!” a spus Dominic Fritz în cadrul ceremoniei.

A urmat Alin Nica să țină un discurs, în care l-a asigurat pe noul primar că va avea parte de întreaga susținere.

Dominic, vei avea în mine un prieten sincer în obiectivul pe care ți l-ai propus pentru Timișoara” a spus Nica.

După aceea, Nicolae Robu i-a predat noului edil-șef cheia orașului, după care fostul primar a ținut un discurs, în care a mulțumit tuturor celor care l-au susținut pe parcursul celor două mandate pe care le-a avut la „cârma” orașului.

Lasă un comentariu