Administrație, Sănătate

Ce putem face și ce nu putem face pe timpul carantinei. Primăria Timișoara ne explică

Odată cu decizia de carantinare a orașului de pe Bega, Primăria Timișoara a lansat platforma dedicată COVID-19 (covid19.primariatm.ro), iar din 9 martie va fi lansat si un serviciu de call-center pus la dispozitia timisorenilor pentru o informare si mai clara privind problemele generate de carantinarea orasului.

Pe platforma dedicată COVID-19 este prezentă și o pagină care cuprinde răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind decizia de carantinare, cadrul legal care stă la baza acesteia, declarația pe proprie răspundere sau motivele de deplasare.

Printre aceste răspunsuri se pot regăsi, printre altele, și următoarele:

13. Sunt acceptate și declarațiile în format electronic? Pot să prezint declarația completată pe telefon?

Declarația/adeverința pot fi prezentate pentru control și pe telefon/tabletă, cu condiția ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă (de mână) și data la care a fost redactat.

17. De ce persoanele vaccinate și cele care au trecut recent prin boală nu au voie să se plimbe în voie?

Deocamdată nu există nicio legislație la nivel național care să permită în cazul carantinării unei localități diferențierea restricțiilor pentru cei vaccinați față de cei nevaccinați. În plus, potrivit studiilor efectuate la nivel internațional, chiar dacă riscul de infectare a celor vaccinați este mai mic, riscul ca ei să transmită boala persoanelor nevaccinate rămâne ridicat. Din păcate, din cauza crizei de doze de vaccin de la nivel național, european și chiar mondial, în acest moment procentul celor vaccinați în Timișoara este încă destul de mic.

20. Turiștii care au programată o călătorie în Timișoara au voie să intre în oraș?

Nu. Dacă nu locuiți în zona carantinată, nu puteți intra în zona carantinată decât dacă desfășurați în zona carantinată activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, veterinar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, comerţ şi alimentaţiei publice, comunicaţiilor şi transporturilor.

29. Se închid sălile de fitness?

Da. Sunt interzise toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil.

Pentru a vedea toate cele 40 de răspunsuri puteti face click AICI!

Lasă un comentariu