Sănătate

Cadrele medicale de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice și a stresului profesional

După aproape un an în care s-au aflat în prima linie în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, cadrele medicale de la Spitalul „Victor Babeș” vor fi evaluate psihologic. Campania este o premieră la nivel național.

28 februarie 2020 a fost ziua in care medicii, asistentele medicale, infirmierele și brancardierii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-COV 2. Timp de un an întreg corpul medical dar și cel auxiliar au lucrat zi și noapte, la intensitate maximă pentru a reuși să facă față afluxului mare de pacienți. În toată acestă perioadă, puțini au fost cei care nu au făcut ore suplimentare sau au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile. Rezultatul acestei activități continue, susținute, se poate exprima în epuizare atât fizică cât și emoțională. Apariția unor prime semne de acest gen a determinat conducerea unității sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare”, au declarat reprezentanții spitalului.

Campania se va derula pe parcursul a două săptămâni, timp în care va fi stabilit un eșantion aleatoriu din toate compartimentele spitalului. Persoanele selectate vor completa mai multe chestionare și vor participa la întâlniri personale cu psihologul unității sanitare.

Suntem obosiți. Mulți dintre colegii mei sunt epuziați. Și cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus, nu mai pot! Și pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reușim să câștigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică. Așa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriș, care este atât psiholog clinician cât și psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noștri și evident, să găsim apoi soluții concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua acestă luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, a declarat Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara.

Unitatea medicală are peste 400 de angajați.

Lasă un comentariu