Cultură

Au fost găsite peste 100 de morminte care aparțineau primilor coloniști șvabi din Dudeștii Noi

A fost descoperit cimitirul primilor coloniști șvabi din Dudeștii Noi, anunță Muzeul Național al Banatului. Arheologii au început cercetările de acum o lună.

Astfel, peste 100 de morminte, pe o suprafață de 150 metri pătrați, au fost descoperite de către specialiștii muzeului.

Potrivit estimărilor, este vorba de osemintele șvabilor aduși în zonă în 1746, de Johann Oswald. Aceștia au fost cei care au realizat primele lucrări de asanare pentru câștigarea terenului agricol din zona respectivă” se arată în comunicatul emis de Muzeul Național al Banatului.

În total, cimitirul ar putea avea o suprafață de peste 500 metri pătrați, estimează arheologii. Osemintele vor fi atent analizate, fiind trimise la muzeu pentru curățare, documentare și extragerea probelor ADN. La finalul cercetărilor, vor fi reîngropate.

Soarta primilor coloniști șvabi nu a fost una plăcută, deoarece climatul umed în care aceștia au lucrat au dus la infectarea cu leptospiroză, care a cauzat decesul multora dintre ei. Boala este una infecțioasă, iar simptomele specifice sunt febra, dureri musculare și afecțiuni ale rinichilor.

„Cimitirul a fost dat uitării odată cu înființarea cimitirului actual, ca atare nu apare nici pe primele ridicări topografice militare, realizate de către austrieci” mai explică specialiștii muzeului.

Lasă un comentariu