Actualitate

16 Decembrie – 31 de ani de la începutul Revoluției din Timișoara

„Libertate” și „Jos Ceaușescu” – începutul sfârșitului pentru regimul comunist. Data de 16 Decembrie 1989 este considerată, în mod oficial, cea la care a început Revoluția de la Timișoara.

Cu o seară în urmă, pe 15 decembrie, în Piața Maria. Un grup de manifestanți s-au adunat lângă casa pastorului Laszlo Tokes, pentru a se revolta împotriva unui ordin de evacuare. Protestul, unul pașnic și fără mulți participanți, a fost scânteia de care „libertatea” avea atâta nevoie.

A doua zi, pe 16 Decembrie, numărul oamenilor a crescut simțitor, veniți din toate părțile orașului. Un eveniment marcant a avut loc în acea seară – oprirea tramvaielor în Piața Maria de către poetul Ion Monoran și Daniel Zăgănescu: „Jos Ceaușescu” a fost pentru prima oară rostit. Adunarea a pornit spre centrul orașului.

Seara, în jurul orei 19.30, au început acțiunile de represiune ale forțelor de ordine. Au fost folosite tunuri de apă, bastoane și gaze lacrimogene pentru împrăștierea manifestanților. O parte dintre protestatari au mers în cartiere pentru a aduna mai mulți oameni. S-au format mai multe adunări în cartierele din oraș. O parte s-au întors, după câteva ore, în centrul orașului, unde au spart vitrinele magazinelor din centru.  Drept urmare, sute de timișoreni au fost arestați. Câteva zeci de persoane au fost rănite în urma incidentelor.

Evenimentele organizate astăzi în memoria eroilor:
11:30 – Ședința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara/ Sala Capitol (fără accesul publicului)
12:00 – Deschiderea expoziției de artă „Remember 89: Momente, Oameni, Fapte – 31 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989 la Timișoara”/ Centrul Multifuncțional Bastion
13:00 – Lansarea cărții „1989 pe înțelesul tuturor”, autor Adrian Kali/ Centrul Multifuncțional Bastion (fără accesul publicului)
18:00 – Moment de reculegere și aprindere a „Candelelor Nemuririi”/ Piața Victoriei
23:45 – Liturghie la Biserica Martirilor

Lasă un comentariu